Type camera's - EHBO-Security

Type camera’s

Hier vindt u een selectie van de meest gebruikte types bewakingscamera’s met de belangrijkste verschillen opgesomd.

We maken geen onderscheid tussen ip of analoge camera’s.
In de regel plaatsen wij steeds ip camera’s tenzij we een bestaand analoog systeem upgraden naar analoge hd camera’s.
Het gaat hier vooral over het uitzicht en verschil in algemene werking.

Dome camera

De dome camera is de camera die u bijna altijd binnen aan het plafond geplaatst zal zien hangen.
Een dome camera is het meest geschikt voor plafond montage of muurmontage mits gebruik van een aangepaste beugel. Bij de dome bewakingscamera bevindt de lens zich (in de meeste gevallen) achter een slagvaste behuizing. De dome camera kan ook buiten geplaatst worden, alhoewel dat in bepaalde omstandigheden minder aan te raden is. Dat kunnen we bepalen wanneer we bij u ter plaatse een kijkje komen nemen. Op gebied van lenzen, kijkhoek, … komen de dome camera’s heel goed overeen met de bullet camera’s. Deze camera’s kunnen zowel uitgerust zijn met een vast als een regelbaar objectief.

Turret camera

De turret camera dient als een alternatief voor de dome camera. Hij beschikt niet over de glazen lens die over de camera zit en heeft zo een voordeel bij buiten plaatsing. De regen blijft niet op de lens hangen en stoort het beeld dus niet. Op gebied van lenzen, kijkhoek, … is er evenveel keuze dan bij andere cameratypes. De turret camera kan zowel met een vast als een regelbaar objectief uitgerust worden.

Bullet camera

De bullet camera is merkelijk groter dan de dome camera en plaatsen we bijna uitsluitend buiten. Dat wil niet zeggen dat we hem niet binnen kunnen plaatsen. De bullet camera is steeds op een voet gemonteerd die veel rotatie en richtingsmogelijkheden heeft. Een bijkomend voordeel bij buitengebruik van een bullet bewakingscamera is het afschrikkend effect. De camera is beter zichtbaar voor de (potentiële) inbreker en zal dus een sterker ontradend effect hebben. Deze camera’s kunnen zowel met een vast als een regelbaar objectief uitgerust worden.

PTZ camera

De PTZ, ook wel Pan Tilt Zoom camera genoemd, is een camera met een gemotoriseerde lens die “bestuurd” kan worden. Deze camera’s zijn ideaal als er een operator aanwezig is die een groter gebied  in de gaten moet houden. De operator kan dan een object of persoon volgen door de lens van de camera te verplaatsen. Deze beveiligingscamera’s kunnen we ook in een sequentie instellen waarbij ze bijvoorbeeld 10 seconden op positie 1 blijven, 10 seconden op positie 2 enzoverder. De camera’s functioneren zowel binnen als buiten. Als er geen operator aanwezig is, dan is de camera minder interessant. U heeft dan steeds een gedeelte van de ruimte die niet in beeld komt. Het valt dus niet uit te sluiten dat net op het moment dat uw camera in een bepaalde positie staat, de indringer zich een weg baant langs een op dat ogenblik onbewaakt gedeelte.

Fish-eye camera

Een fish-eye camera heeft een gebogen lens waarmee hij een 360° beeld kan vastleggen. We kunnen dergelijke camera bijvoorbeeld centraal in een winkelruimte monteren. Op die manier creëren we een  overzicht van de ruimte met 1 camera. Het beeld kan in de meeste gevallen weergegeven worden op 2 manieren: als 1 groot beeld of als individuele beelden. Het detailniveau op deze camera’s ligt lager en gezien het ontwerp is er ook een vervorming ten opzichte van bijvoorbeeld een bullet camera. We kunnen een fish-eye camera bijvoorbeeld centraal in de winkel plaatsen om een overzicht te creëren en aan de ingang kunnen we een dome camera plaatsen om een gedetailleerd beeld te krijgen op wie binnen en buitengaat.

Panoramische camera

Dit type camera leunt het dichtste aan bij de fish-eye camera maar heeft toch heel wat extra functionaliteiten. Een groot verschil met de fish-eye camera is dat met de panoramische camera u een panoramisch beeld gaat creëren door verschillende vaste lenzen te gebruiken. Het is ook mogelijk dat er hierbij nog een extra PTZ beveiligingscamera in het midden ingebouwd is. Daardoor combineert u dus het overzicht met een gericht beeld in 1 toestel. Dat kan vooral handig zijn als bekabeling een probleem is. Door deze techniek toe te passen, moeten wij maar op 1 plaats bekabelen en beschikt u over een degelijke beveiliging en verschillende beelden.

Algemene info: de hierboven vermelde camera’s die zowel binnen als buiten functioneren moeten aan verschillende normen voldoen. Dat wil zeggen dat de buiten camera’s andere standaarden hebben dan de binnen camera’s.